Viestintäkanavat

Harjoitusryhmien lisäksi opiskelun tueksi tarjotaan tällä kurssilla kaksi sähköistä viestintäkanavaa. Piazza on kurssin ensisijainen paikka esittää tehtäviin liittyviä kysymyksiä, mutta sen ohella kurssilla on myös Slack-palvelussa ryhmä nimeltä ohjelmointi1, jolla käydään reaaliaikaista keskustelua kurssiin liittyen.

Keskustelua ja uutisia: Piazza

Piazza on WWW-selaimessa toimiva keskustelufoorumi, jossa kurssillamme on oma palsta. Piazzassa voit esimerkiksi kysyä asioita henkilökunnalta tai muilta opiskelijoilta. Vastaus tulee yleensä viimeistään vuorokauden päästä. Tällä foorumilla voit myös käydä muuta kurssiin liittyvää keskustelua. Henkilökunta julkaisee Piazzassa ajankohtaistiedotteita (jotka tulevat myös kurssin etusivulle A+:ssa).

../_images/piazza1.png

Lomake uuden kysymyksen kirjoittamiseen Piazzassa.

Pääset Piazza-järjestelmään kurssin valikon linkistä. Suora osoite on tämä:

Piazza-etiketti

Ennen kuin kirjoitat uuden kysymyksen Piazzaan:

  • Tarkista, olisiko joku kenties kysynyt jo samaa asiaa. Hyvin usein monella on sama tai samankaltainen ongelma.
  • Otsikoi viestisi huolellisesti. "Ongelma luvun 1.3 tehtävässä 8" on paljon parempi otsikko kuin "Miksei tää toimi?". Tämä helpottaa myös aiempien viestien etsimistä samasta aihepiiristä

Pyri muotoilemaan kysymyksesi niin, että sen vastauksesta voisi olla myös muille kurssilaisille hyötyä. Rajallisilla resursseilla emme voi tarjota henkilökohtaista neuvontaa jokaiselle, jolloin vastaus hyvin muotoiltuun kysymykseen voi olla arvokas myös muille osallistujille.

Älä koskaan liitä kysymykseen koodia yhtä tai kahta riviä enempää. Mikäli henkilökunnan on syytä nähdä koodia enemmän, voit käyttää apuna Koodisäilö-palvelua ja laittaa koodilinkin Piazzaan. Kerro viestissäsi esimerkiksi mikä ohjelmassasi tuntuu olevan vikana, tai minkä asian toteuttaminen tuottaa ongelmia. Mikäli saat virheilmoituksia, ne on syytä liittää viestiin mukaan, sillä ne ovat hyvin oleellisia ongelman ratkaisemisessa.

Muista merkitä mahdollinen jatkokeskustelu ratkenneeksi siinä vaiheessa, kun ongelma on ratkennut. Jos ongelma ratkesi tai muun kirjoittaman viestin ratkaisu auttoi myös sinua, voit painaa Good answer-linkkiä tai tarvittaessa esittää lisäkysymyksiä "Followup discussions" -osiossa alareunassa.

Kurssihenkilökunta pyrkii vastailemaan viesteihin päivittäin resurssien puitteissa. Myös muut kurssilaiset voivat vastata kysymyksiin, mutta tällöinkin on syytä pitää mielessä, ettei ratkaisuja tehtäviin saa antaa muille. Vinkkien ja neuvojen antaminen on kuitenkin täysin sallittua, sekä oivallista harjoitusta mahdollisiin tuleviin assistentin töihin. Henkilökunta voi tällöin vain merkitä opiskelijan vastauksen "opettajan hyväksymäksi", mutta voi tarvittaessa myös täydentää, selventää tai korjata vastausta.

Piazzassa on kysymyksiä ja muita muistiinpanoviestejä (Note). Ethän muuta kysymystäsi muistiinpanoksi, mikäli olet saanut kysymykseesi vastauksen, koska tällöin vastaus häviää näkyvistä.

Vaihtoehtoinen keskustelukanava: Slack

Slack on tiimien ja organisaatioiden sisäiseen viestintään tarkoitettu pikaviestintäsovellus. Ryhmässä voi keskustella sekä kanavilla julkisesti tai yksityisesti yksityisen käyttäjän kanssa. Slack on yleinen työkalu työmaailmassa, joten sen käytön opettelusta on varmasti hyötyä.

Kanavalla ei ole virallista henkilökuntapäivystystä, mutta osa kurssihenkilökunnasta ja opiskelijoista hengailee siellä ja vastauksia lyhyihin kysymyksiin on mahdollista (takeettomasti) saada nopeastikin.

Pääset rekisteröitymään kurssin Slack-keskusteluryhmään tästä linkistä.

Pääset rekisteröitymään kurssin Slack-keskusteluryhmään tästä (vaatii @aalto.fi-sähköpostiosoitteen).

Sähköpostiosoitteen antamisen jälkeen saat omaan sähköpostiisi linkin, jolla viimeistellä rekisteröityminen. Tullessasi kanavalle ensimmäistä kertaa, Slack vie sinut läpi lyhyen tutoriaalin, joka on hyvä käydä läpi.

../_images/slack.png

Työpöytänotifikaatiot saa päälle vastaamalla enable desktop notifications ruudun ylälaidassa.

Kurssin Slack-ryhmässä on muutama eri alikanava, jotka löytyvät ruudun vasemmalta puolelta:

#ilmoitukset

Tällä kanavalla ilmoitetaan kurssin tapahtumista, kuten viikkokoosteiden julkaisuista tai poikkeusjärjestelyistä. Opiskelijoilla ei ole oikeuksia kirjoittaa viestejä tälle kanavalle.

Aiheeseen liittymätön eli off topic -keskustelu #ohjelmointi-kanavalla ei ole ainakaan suurissa määrin suotavaa. Tähän on erikseen oma kanavansa #offtopic.

#ohjelmointi
Tämä on ryhmän pääsääntöinen kanava, jossa voi kysyä tehtäviin ja ohjelmointiin liittyviä kysymyksiä.
#offtopic
Täällä voit keskustella vaikka säästä tai siitä, mitä Alvarissa on ruokana.

Slackissa on käteviä ominaisuuksia tekstin formatointiin, jotka voit katsoa tästä. Tärkein näistä on ehkä koodin formatointi, mutta älä liitä kysymyksiisi koodia yhtä tai kahta riviä enempää. Tätä varten on apuna kurssilla käytettävä Koodisäilö-palvelu

Halutessasi voit asentaa Slackistä myös työpöytäversion, jos et halua ajaa sitä selaimessa. Slackistä löytyy myös appi puhelimelle.

Slackissa käytettävästä nimestä

On suositeltavaa käyttää nimeä, josta sinut tunnistaa, jotta assistentit voivat auttaa sinua helpommin. Tämä ei kuitenkaan ole pakollista.

Kanavalla on kurssin assistentteja sekä muita opiskelijoita. Assistentit ovat kanavan admineja eli "johtajia", ja heidät tunnistaa o1-ikonista statuksena nimimerkin perässä. Tästä syystä tämän ikonin käyttäminen statuksessa opiskelijana on kielletty.

Maksetun työaikansa ulkopuolellakin kanavalla olevat assarit saattavat auttaa sinua, vaikka se ei virallisesti kuulukaan heidän toimenkuvaansa. Muut kurssilaisetkin saattavat auttaa sinua hyvää hyvyyttään. Ei ole mitään takeita siitä, että kanavalla olisi aina paikalla joku, joka ehtisi sinua juuri sillä hetkellä auttamaan. Silti hyvää apua saattaa hyvinkin olla tarjolla, ja monina vuosina kurssin kanava on ollut varsin aktiivinen.

Jos asia ei ratkea Slackissä, voit aina kysyä harjoitusryhmässä tai jättää viestin kurssin Piazza-palstalle.

Yleisiä ohjeita

Muista kiittää.

Varo kopioimasta kokonaisia ratkaisuja suoraan toiselta opiskelijalta. Kirjoita koodisi itse. Älä julkaise ohjelmakoodiasi. Yksittäisen kohdan koodista voi laittaa kanavalle mutta pidempää pätkää, josta näkyy merkittäviä osia kokonaisratkaisusta, ei.

Edelliseen liittyen: kysy ensisijaisesti "Miten tehdään juttu X?" eikä "Tässä on mun koodi, miksei se toimi?" Jälkimmäistäkin kysymysmuotoa voi kyllä harkiten käyttää.

Assistentit näkevät tehtäväpalautuksesi A+:sta. Mikäli ongelmasi on laajempaa sorttia, kannattaa asiasta kiinnostuvalle assistentille kertoa opiskelijanumero yksityisviestillä.

Palautusta lähetetään...

Palautus on vastaanotettu.