Eclipse- ja Scala IDE -ohjeita

Kuten kurssimateriaalin luku 1.2 kertoo, kurssin virallisesti tukema ohjeympäristö on Aalto IT:n tarjoama Linux-ympäristö ja sinne asennettu Eclipse-sovelluskehitin Scala IDE -lisäosineen.

Jos haluat ohjelmoida esimerkiksi omalla kotikoneellasi, sinun täytyy itse asentaa Eclipse ja Scala IDE -lisäosa. Näitä ei kuitenkaan tarvitse asentaa erikseen, koska osoitteesta scala-ide.org löytyy valmis Eclipse-jakelu, jossa tarvittava lisäosa on jo asennettuna. Tämä ohjelmointiympäristö on asennettavissa Windows-, OS X- ja Linux-ympäristöihin. Vanhat käyttöjärjestelmäversiot saattavat kuitenkin aiheuttaa ongelmia.

Versioilla on väliä

Työkalujen eri versioissa on eri ominaisuuksia. Eri versioilla tuotettu ohjelma ei välttämättä toimi yhteen toisella versiolla tuotetun kanssa. Kurssilla opiskelu on helpointa, jos käytetty ympäristö on kaikilla mahdolisimman samankaltainen.

Keskeisin vaatimus on, että työkalut toimivat Scala-kielen versiolla 2.12. Käyttämämme Eclipsen versio on 4.6 Neon ja Scala IDE:n versio 4.6.1. Java-ympäristön (JDK) vaadittu versio on 8. Yllä mainitussa valmiissa Eclipsen ja Scala IDE:n yhdistävässä jakelussa on nämä versiot.

Koska käyttöjärjestelmästä voi olla asennettuna joko 32- (x86) tai 64-bittinen (x64) versio, on Javasta, Eclipsestä ja Scala IDEstä tarjolla myös sekä 32- että 64-bittiset versiot. 32/64-bittisyys selviää Windowsissa sivulta Control Panel ‣ System (Ohjauspaneeli ‣ Järjestelmä).

Alla on ohjeet pähkinänkuoressa ja hieman tarkennuksia eri käyttöjärjestelmiä varten. Sivun lopusta löytyy ohjeita joihinkin poikkeustilanteisiin.

Vaihe 1/4: Asenna Java

Kuvakaappauksia Java 7-asennuksesta.
Version 8 asennus pitkälti identtinen.

../_images/jdk01.png

Lataa oheisen linkin kautta Javan SE Development Kit 8 Valitse 64-bittinen versio (x64), paitsi jos käytät vanhaa 32-bittistä käyttöjärjestelmää (x86).

Windows- ja OS X -ympäristöissä asennus etenee pitkälti suorittamalla noudettu asennustiedosto ja hyväksymällä muutama asennuksen esittämä kysymys.

Ubuntussa (Debian Linux) suosittelemme asentamaan Oracle-yhtiön Javan, jota ei löydy Ubuntun omasta pakettivalikoimasta. Sen asentaminen on kuitenkin varsin yksinkertaista. Suorita komentorivi-ikkunassa (Terminal) seuraavat käskyt:

 • sudo add-apt-repository ppa:webupd8team/java
 • sudo apt-get update
 • sudo apt-get install oracle-java8-installer
 • sudo apt-get install oracle-java8-set-default

Voit tarkistaa nyt komennolla java -version, että Java on asentunut oikein.

Riittääkö pelkkä JRE?

Javasta on olemassa Java-ohjelmien suoritukseen tarvittava asennus, JRE, sekä ohjelmien kehitykseen tarkoitettu asennus, JDK. Scala IDE:n käyttämiseen sinulle riittänee JRE-asennus, mutta suosittelemme asentamaan varmuuden vuoksi JDK:n, minkä teitkin, jos seurasit yllä olevia ohjeita.

Vaihe 2/4: Eclipse + Scala IDE

Nouda aluksi Eclipsen Scala IDE -versio 4.6.1 omalle käyttöjärjestelmällesi. Mikäli asensit 64-bittisen Javan, valitse myös 64-bittinen Eclipse.

Itse asennus tapahtuu yksinkertaisesti purkamalla noutamasi pakkaus johonkin valitsemaasi kansioon kiintolevyllä. Paketin pitäisi aueta kaikissa järjestelmissä napauttamalla sitä hiirellä. Mitään asennusohjelmaa ei varsinaisesti ole, joten paketin sisältö vain raahataan haluttuun paikkaan.

Macissa paketista löytyneen kansion eclipse voi raahata vaikkapa sovelluskansioon (Applications).

Vaihe 3/4: Käynnistä Eclipse

Käynnistä Eclipse Windowsissa tiedostosta eclipse.exe, muissa käyttöjärjestelmissä vastaavasta tiedostosta. Valitse jokin workspace-kansio, johon haluat kurssilla käsittelemäsi ohjelmat.

 • Windows-ympäristössä voit helpottaa Eclipsen käynnistystä tulevaisuudessa napsauttamalla Eclipsen ollessa käynnissä Eclipsen kuvaketta hiiren kakkospainikkeella tehtäväpalkista ja valitsemalla "Kiinnitä tämä ohjelma tehtäväpalkkiin" tai "Pin this program to taskbar", jolloin Eclipsen voi käynnistää jatkossa aina suoraan tehtäväpalkista.
 • Mac OS X -ympäristössä voit kiinnittää Eclipsen Dockiin vastaavalla tavalla.
 • Myös Ubuntussa on vastaava toiminnallisuus.

Vaihe 4/4: Kurssin asetustiedosto

Kun ohjelmoit Eclipsessä tällä kurssilla, on erittäin suositeltavaa ottaa käyttöön kurssin asetustiedosto o1_2017.epf. Se sisältää asetuksia, jotka sopivat tälle kurssille ja helpottavat Eclipsen käyttöä muutenkin. Saat asetukset käyttöön näin:

 1. Nouda asetustiedosto o1_2017.epf ja tallenna se työpöydälle tai johonkin muuhun kansioon.
 2. Valitse Eclipsessä File ‣ Import... ‣ General ‣ Preferences ja paina Next.
 3. Valitse kohtaan From preference file tallentamasi tiedosto o1_2017.epf.
 4. Varmista, että valittuna on Import all.
 5. Paina lopuksi Finish-nappia.

Poikkeuksia ja ongelmatilanteita

"Scala IDEn käynnistyminen Windowsissa päättyy pitkään virheilmoitukseen."

Todennäköisin syy tähän on, että olet asentanut 32-bittisen version Scala IDEstä vaikka Java on 64-bittinen tai päinvastoin. Kokeile ladata Eclipsestä toinen versio.

"Saanko käyttää Scala IDE:n / Eclipsen / Javan versiota X?"

Joillekin vanhemmille käyttöjärjestelmäversioille uusin tarjolla oleva Javan versio on 7 tai 6. Tällä kurssilla Javasta tarvitaan kuitenkin vähintään versio 8.

"Asensin Javan, mutta Eclipse-asennus ei silti toimi Macillani."

Mikäli käytät jotakin selvästi vanhaa OS X -käyttöjärjestelmäversiota, kannattaa harkita sen päivitystä uuteen. Javan versio 8 vaatii vähintään Mac OS X version 10.8.3 (Mountain Lion) tai 10.9 (Mavericks).

Palaute

Palautusta lähetetään...

Palautus on vastaanotettu.